Tuin van de Toekomst in Zuid Frankrijk

Buurtbewoonster Aleid Westenberg is tuinarchitect tuinontwerper.
Niet zomaar een tuinarchitect tuinontwerper.
Aleid is een Nederlandse met een internationaal achtergrond. Zij volgde haar tuinontwerpstudie  “Landscape design and practice” in Auckland, Nieuw Zeeland. Daar begon ze ook haar bureau en sinds 1997 is ze gevestigd in Den Haag.
Met veel plezier maakt Aleid op aanvraag een tuinontwerp, met als uitgangspunt: de tuin is een verlengstuk van het huis.
Zij ziet de tuin als een extra leefruimte. De klant moet zich er optimaal thuis voelen. De tuinen die zij ontwerpt, verschillen in stijl, van klassiek naar modern, mediterraan. De opdrachtgever bepaalt de stijl uiteraard, maar Aleid houdt ook rekening met de stijl van het huis en met het interieur en er is altijd een persoonlijke ‘touch’.

Heel bijzonder is dat het ontwerp ‘Rooftop Power Plant’ dat Aleid samen met haar collega Lucia Latenstein heeft gemaakt, uitgekozen is om daadwerkelijk te worden gerealiseerd voor het beroemde ‘Festival International des Jardins’ van Chaumont sur Loire in Frankrijk (200 km onder Parijs), dat jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers trekt uit de hele wereld. Dit betekent een internationale doorbraak.
Aleid vertelt: “Het is een jaarlijks evenement, telkens met een thema. Dit jaar, de 25e editie alweer, is het thema De Tuin van de Toekomst. Er waren 300 inzendingen en er zijn er 22 uitgekozen. Dat betekende dat we ons ontwerp echt hebben mogen realiseren op het terrein van een prachtig kasteel met een park rondom.. In dat park staat werk van vele internationale kunstenaars en er zijn nu dus ook 22 percelen met tuinen, die allen afgeschermd zijn door hagen. De bezoeker kan niet alleen het kasteel bezoeken , maar ook door de diverse tuinen lopen. Een jury van 15 professionals uit de wereld van kunst, landschapsontwerp en schooling beslissen in juli van dit jaar welk ontwerp het mooiste is. Ons ontwerp – ‘Rooftop Power Plant’ – is een dakterras, afgezet met plantenbakken en omringd door een schilderdoek rondom, gebaseerd op het Panorama Mesdag doek, met de daken van Parijs erop. Op ‘Rooftop Power Plant’ staan zogenaamde plantbatterijen die echt stroom opwekken”.

Aleid vertelt ook bescheiden, dat de realisatie van dit project niet enkel het werk is van haar en Lucia, maar het mede dankzij professionele assistentie en sponsoring van o.a. Plant Plan hoveniers en Rijnbeek en zoon tot uitvoering is gebracht.
De tuin in Chaumont sur Loire ligt op de doorgaande route naar het Zuiden, dus als u toch die kant opgaat deze zomer, zou ik zeker even langs gaan.
Het festival is van eind april tot eind oktober geopend.
Marit Berssenbrugge